Ενημέρωση Ο.Ψ.Ε. για το δεύτερο lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 Αγαπητοί Συνάδελφοι,  
 
Σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και σε συνέχεια των εξελίξεων, έρχεται σε εφαρμογή το δεύτερο γενικό lockdown. Έχοντας όμως την εμπειρία από το πρώτο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ισχύουν τα ίδια μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας και παράλληλα σας ενημερώνουμε για το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κος.Χρήστος Σταϊκούρας.  

1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας: Δικαιούχοι αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, από το κράτος, καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για τον Νοέμβριο, με ημερομηνία μέχρι και 4 Νοεμβρίου, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου, επίδομα 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.    

2. Επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας με εντολή κυβέρνησης: Δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέο το Νοέμβριο έως 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο. 

3. Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τη δημόσια αρχή: Αναστολή πληρωμής δόσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέα τον Νοέμβριο. Μετατίθεται η αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.   

4. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας: Πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέα το μήνα Νοέμβριο, μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.   

5. Συνεχίζεται αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων ως το τέλος του 2020, σε συνεννόηση με ΕΕΤ.
   
6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.    
7. Νέο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ' αναλογία.
   
8. Όλες οι επιχειρήσεις (ΚΑΔ από τη λίστα του Απριλίου) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και φοιτητικά σπίτια.  Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν εργασιακούς χώρους σε αναστολή, θα δοθεί άμεσα το 1/2 του ποσού που θα ζημιωθούν.   

9. Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.   

10. Παράλληλα, το Υπουργείο επεξεργάζεται νέο σχέδιο παράτασης της πληρωμής επιταγών και αναμένεται έκδοση νέας ΚΥΑ για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων ΚΑΔ από το δεύτερο lockdown. 

Παρακαλούμε όπως δώσετε προσοχή στο σημείο 9. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως έρθετε σε επικοινωνία με τους λογιστές σας για ενημέρωση σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης – άδειας μετακίνησης, καθώς θα πρέπει να τυπώνετε πλέον η βεβαίωση - άδεια μετακίνησης μας από το ΕΡΓΑΝΗ. Για το προσωπικό, μέχρι στιγμής ισχύει το έντυπο της πρώτης φοράς. Σας επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα ως υπόδειγμα.
 
Σας υπενθυμίζουμε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για τη δική σας ασφάλεια και των οικογενειών σας. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί σας και θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο ενόψει του δεύτερου lockdown.
 
Καλή δύναμη και καλό χειμώνα.