Διευκρινίσεις σχετικά με το «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης F-GASES & ODS» - ΗΔΕ, του ΥΠΕΝ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ 18694/12, που είναι η εφαρμοστική για τον ΕΚ 517/2014, ο οποίος αντικατέστησε τον ΕΚ 842/2006, ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και με σκοπό τηνελαχιστοποίηση των διαρροών των φθοριούχων ψυκτικών αερίων στην ατμόσφαιραεπιβάλλει στα κράτη μέλη της, την αυστηρότερη εφαρμογή όλων των διατάξεων που αναφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στην Ελλάδα το θεσμικό μας πλαίσιο, που είναι προσαρμοσμένο στις Ευρωπαϊκές διατάξεις, προβλέπει ένα ετήσιο χειρόγραφο Δελτίου Ελέγχου και Συντήρησης στιςψυκτικές και κλιματιστικές μονάδες, που έχουν πάνω από 5.000 GWP ισοδύναμο CO2.   

Με το δελτίο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να ελέγχει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα από διαρροές και να έχει συνολικά στατιστικά στοιχεία ταοποία είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   

 Ωστόσο, για το λόγο ότι τα χειρόγραφα Δελτία Ελέγχου δημιούργησαν μεγάλο όγκο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και παράλληλα ήταν δύσκολος ο έλεγχος τωνυπόχρεων επιχειρήσεων, αυτό ανάγκασε το Υπουργείο να δημιουργήσει μιαηλεκτρονική βάση δεδομένων «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης F-GASES & ODS», όπου όλοι οι χρήστες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουνηλεκτρονικά πλέον αυτά τα Δελτία Ελέγχου (Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου«Η.Δ.Ε.»). Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ευκολότερος και ο έλεγχος από τις Περιφέρειες. 

 Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι η εξής:  

1. Βάση του ΕΚ 2068/2015, θα πρέπει να συμπληρώνεται η «Επισήμανση προϊόντων και εξοπλισμού που περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου», ανά μονάδα εξοπλισμού.
2. Είσοδος του χειριστή στη Βάση Δεδομένων (Β.Δ.) και συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
3. Έλεγχος των στοιχείων, αποδοχή και απόδοση κλειδαρίθμου στον χειριστή από τη Β.Δ.  
4. Είσοδος του χειριστή στη Β.Δ. με τον κλειδάριθμό του, καταχώριση των μονάδων εξοπλισμού που έχει στην ευθύνη του στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση και, απόδοση από τη Β.Δ., μοναδιαίου κωδικού ανά μονάδα
(κλειδάριθμος + αύξων αριθμός μονάδας).
5. Συμπλήρωση από τον χειριστή ενός ΗΔΕ, ανά μονάδα εξοπλισμού  (για μονάδες πάνω από 5.000 GWP
ισοδύναμο CO2).  
Συμπλήρωση αναλυτικών στοιχείων συντήρησης, επισκευών και άλλων συναφών τεχνικών εργασιών στη μονάδα κατά τη διάρκεια του έτους.
6. Μεταφόρτωση του συμπληρωμένου ΗΔΕ στη Β.Δ από 1/1 μέχρι 31/3 κάθε έτους για την υποβολή των στοιχείων του προηγούμενου έτους.
 
Κατ’ εξαίρεση και έπειτα από πολλές παρατάσεις εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, η νέα παράταση έχει ως εξής:  
- Απόδοση κλειδάριθμων: έως 30 Νοεμβρίου 2020
- Υποβολή Δελτίων ΗΔΕ για το έτος 2019: έως 23 Δεκεμβρίου 2020

 Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ
https://ods.fgases.ypen.gr/ords/f?p=106:2::::::  για την είσοδο σας στο «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης F-GASES & ODS». 

Στο site θα βρείτε επίσης πληροφοριακό υλικό και αναλυτικές οδηγίες χρήσης του συστήματος.