Διευκρινίσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€.


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Με αφορμή τα ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€,  σας κοινοποιούμε την ανάρτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων  Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), όπου διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Στην νέα πλατφόρμα - αυτή τη φορά στην ΑΑΔΕ - θα υποβάλλει τις αιτήσεις η κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων, επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 5 άτομα και λειτουργούν είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως νομικό πρόσωπο (εκτός ΑΕ), προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το επίδομα συνολικού ποσού ύψους 800€.

2. Από την υποβολή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600€, το οποίο θα λάβουν εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης. (Δηλαδή οι εν λόγω δικαιούχοι δεν θα μπαίνουν στην πλατφόρμα αυτή).

3. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διευκρινήσεις στο ΔΤ του Υπ. Οικονομικών στις 31.03.2020:

«Η Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800€ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου), για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα (προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους
τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ). Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες
προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600€ (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου)».

4. Η καταβολή των 800€ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

5. Διευκρίνιση: η αποζημίωση με το voucher των 600€, είναι ανεξάρτητη από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Συνεπώς, την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€ λαμβάνουν οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 5 άτομα και λειτουργούν είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως νομικό πρόσωπο (εκτός ΑΕ) και δεν το λαμβάνουν οι επιστήμονες (ελεύθεροι επαγγελματίες) όταν λειτουργούν ως ατομική επιχείρηση.

Σημείωση: Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι εχθές Τρίτη 7/4/2020, δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα του ΑΑΔΕ.